Epizyotomi vaginal doğumlar sırasında doğum kanalının en son bölümünde doğum sırasında oluşabilecek yırtıkları önlemek ve bazen de bu son aşamada doğumu hızlandırmak için yapılan kesiye denir. Bu kesi doğumu yaptıracak kişi tarafından lokal anesteziyi takiben özel bir makas ile yapılır. Yapılan bu kesi cilt, cilt altı dokusu, bölgenin destek dokularını ve vagina girişindeki adaleleri kapsar.
Epizyotomi yapılması doğum sırasındaki olası yırtıkları önlediği için faydalı bir girişimdir. Çünkü doğum kanalındaki yırtıkların onarımı bazen epizyotominin onarımından çok daha zor olabilmektedir. Çünkü kesilmiş bir dokunun dikilmesi gerilerek kopmuş bir dokunun onarımından daha kolay olmaktadır. Ayrıca epizyotomi en az zararlı olacak bölgeden yapıldığı için hiç istemediğimiz bir bölgede oluşan yırtıklara göre çok daha avantajlı bir durum oluşturmaktadır. Epizyotomi hastanın durumuna göre orta hat üzerinde (median) ya da yana doğru (mediolateral) olarak yapılabilir
Epizyotomi doğumun son bölümünü hızlandırdığı için bu sürede kalın barsak ve idrar kesesine olan baskının da azalmasını ve doğumdan sonra bu kısımlarda oluşacak sarkma ihtimalinin de düşmesini sağlar.
Epizyotominin nereye yapılacağı veya yapılıp yapılmayacağı doğumu yaptıran kişinin son anda vereceği bir karardır. Tüm ilk doğumlarda epizyotomi açılması fikri doğru değildir. Epizyotomi yapıp yapmama kararı tamamen mekanik bir gereksinim sonucunda doğumu yaptıracak kişinin vermesi gereken bir karardır.
Epizyotomiyi yaparken de gerekirse dikerken de lokal anestezi yapılarak onarım yapıldığından dayanılmaz ağrılara neden olacak bir durum değildir.
Kullanılan dikiş materyalleri kendiliğinden emilebilen türden olduğundan sonradan dikiş alınması gereksinimi olmaz.
Doğum sonrası 1 hf kadar özellikle dikkat edilmesi ve korunması gereken bir yara olduğunda doğum sonrasında enfeksiyon ve ödem olmaması için doktor önerilerine uyulmalıdır.